درگیریهای اخیر در استان سیستان و بلوچستان ایران، ناشی از عوامل متعددی همچون فقر، بیکاری، سیاستهای امنیتی جمهوری اسلامی و مشکلات قومیتی است. این وضعیت باعث افزایش خشونتها و پیوستن برخی افراد به گروههای مسلح مخالف شده است. در این راستا، عدم اعتماد به مردم بومی برای برقراری امنیت نیز به مشکلات افزوده است.
دلایل ناامنیها
به گفته تحلیلگران، رویکرد امنیتی جمهوری اسلامی نسبت به مناطق قومی، عامل اصلی ادامه ناامنیها است. همچنین، تداوم فقر ، سیاستهای سختگیرانه دولت وبیکاری موجب نارضایتی گسترده شده است ، به گزارش رادیو فردا ، مهدى نخل احمدى روزنامه گار و تحلیگر سیاسی گفت : رویکرد جمهوری اسلامی در چهار دهه گذشته نسبت به مناطق قومیت نشین یک نگاه امنیتی بوده و از سیاست هایی که استفتده کرده اند ، تغییر یافت جمعیتی با ابزارهای تشویقی بوده است ) .
نقش اعدامها
اعدامهای گسترده در این استان، به ویژه در ارتباط با قاچاق مواد مخدر، چرخه خشونت را تشدید کرده است ، برخی از بستگان افراد که اعدام شده در آنجا به قصد انتقام به گروههای مسلح مخالف جمهوری اسلامی می پیوندند .برخی تحلیلگران بر لزوم تغییر سیاستها و توجه بیشتر به توسعه اقتصادی و اجتماعی در این استان تاکید دارند.
تغییر استاندار
انتخاب استاندار بلوچ و اهل سنت توسط دولت، ممکن است تاثیر مثبتی داشته باشد اما برخی تحلیلگران به تاثیر طولانیمدت این اقدام تردید دارند