ایران با چالشهای سرنوشتساز بیسابقهای که ثبات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی این کشور را تهدید میکند، وارد سال ۲۰۲۵ میشود، زیرا اقتصاد در نتیجه کاهش ۴۰ درصدی ارزش پول داخلی ظرف یک سال، دچار فروپاشیهای پی در پی میشود. به این ترتیب قیمت ریال در برابر دلار به رقم بی سابقه ٤٢ هزار و ١٠٠ ریال رسید.
بحران اقتصادی در ایران: پیامدهای داخلی و فشارهای خارجی
تولید ناخالص داخلی سرانه از سال ٢٠١٢ تا کنون ۴۵ درصد کاهش یافته است و این بحران را به عمیق ترین بحران اقتصادی در دهه های اخیر تبدیل کرده است. این امر نرخ بیکاری را دو برابر کرد و نارضایتی گسترده مردم را برانگیخت.
در سطح خارجی، فشارها به دلیل سیاستهای اتخاذ شده توسط دولت ترامپ افزایش مییابد که قصد دارد تحریمهای سختتر و شاید حملات هوایی مستقیم را با هدف قرار دادن تأسیسات حیاتی ایران، علاوه بر حملات اسرائیل که متحدان در منطقه را تضعیف کرده و تهران را هدف قرار دهد، در حال افزایش است. نفوذ سنتی خود را در برخی عرصه های منطقه ای از دست بدهد.
ایران با کسری بودجه شدید مواجه است
ایران از کسری بودجه شدید و بحران های اقتصادی بی سابقه رنج می برد. دولت دیگر قادر به تامین مالی برنامه های حمایتی، پرداخت حقوق بازنشستگان، پرداخت بدهی ها یا تامین هزینه های زیرساختی نیست.
گزارش ها حاکی از آن است که ذخایر صندوق توسعه ملی تقریباً تمام شده و بخش بزرگی از آن به فعالیت های نظامی و عملیات خارجی اختصاص یافته است.
علاوه بر این، مشکلات در تأمین انرژی از جمله کمبود برق، گاز و بنزین که بر نیازهای اساسی مردم و صنایع تأثیر منفی گذاشت و چالش های گسترده ای را در داخل کشور ایجاد کرد، بحران را تشدید کرد.